Porovnanie iPhone 15 a iPhone 16 Pro: Ktorý je lepší?

Nové modely iPhone prinášajú množstvo vylepšení, ktoré stoja za pozornosť. Pozrime sa, ako si vedú iPhone 15 a iPhone 16 Pro v priamom porovnaní.

 

Väčší displej, mimoriadne odolné telo

Prémiové modely od Apple prichádzajú s vylepšeným hardvérom a väčšími displejmi. Vďaka zmenšeniu okrajov sa menší iPhone 16 Pro môže pochváliť displejom s veľkosťou 6,3”, čo je nárast o 0,2” oproti minuloročnému iPhone 15 Pro.

Rovnaký osud postihol aj uhlopriečku displeja iPhone 16 Pro Max, ktorá sa z pôvodných 6,7” (iPhone 15 Pro Max) zväčšila na úctyhodných 6,9”. Jas displeja sa v porovnaní s predchádzajúcou generáciou nezmenil a pohybuje sa od 1000 nitov až po 2000 nitov v outdoorovom režime.

Obe tieto novinky sa môžu pochváliť aj mimoriadne odolnou konštrukciou, za ktorou stojí kombinácia hliníka, titánu a ochrannej vrstvy Ceramic Shield. Okrem ochrany sa tieto materiály postarajú o nižšiu hmotnosť a lepší odvod tepla, čím sa zabráni nechcenému prehrievaniu zariadenia.

Výkonnejší a úspornejší ako predošlá generácia

Nové iPhony 16 Pro sú vybavené výkonným čipom A18 Pro, ktorý v porovnaní s procesorom A17 Pro posúva laťku výkonu ešte vyššie. Vyrábaný 3 nm procesom, ponúka 16-jadrový Neural Engine a 6-jadrové CPU, ktoré je až o 20 % rýchlejšie než jeho predchodca. 

V kombinácii so 6-jadrovým GPU si môžete vychutnať hranie konzolových hier, tvorbu a úpravu videí vo vysokom rozlíšení či bezproblémové využívanie Apple Inteligencie. A18 Pro je podporovaný 8 GB RAM, čo by malo pokryť väčšinu vašich potrieb. Avšak, v takto výkonnom zariadení by bolo vhodné zvážiť aj 12 GB RAM.

Ostré fotografie, dokonalé videá a priestorový zvuk

iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max prichádzajú s novinkou, ktorú ocenia všetci nadšenci fotografie, túžiaci po komfortnom ovládaní fotoaparátu. Nové tlačidlo „Camera Control Button” umožňuje jednoduché ovládanie fotoaparátu bez nutnosti dotyku displeja. Stačí ho stlačiť a fotografia je hotová.

Výraznú zmenu zažil aj teleobjektív, ktorý namiesto 3-násobného optického zoomu (iPhone 15 Pro) teraz ponúka 5-násobný zoom. Hlavný 48 Mpx snímač zabezpečí ostré a detailné snímky. Vylepšená bola aj ultraširokouhlá kamera, ktorá narástla z 12 Mpx na 48 Mpx. 

Nezabudnime ani na razantne vylepšené videofunkcie. Rovnako ako minulý rok, aj tento rok zabezpečuje plynulé zábery bez roztrasenia optická stabilizácia Sensor-Shift 2. generácie. 

Tip

Príjemnou novinkou je možnosť natáčať videá v 4k ProRes pri frekvencii 120 FPS alebo 4K a FHD Dolby Vision videá až do 120 Hz. Rovnako vylepšený je aj zvukový systém, vďaka ktorému iPhone 16 Pro ponúka až 4 štúdiové mikrofóny, čo umožňuje nahrávanie priestorového zvuku.

Rekordne dlhá výdrž batérie

Nový iPhone 16 Pro a Pro Max prichádzajú s batériou, ktorá vás svojou výdržou milo prekvapí. Vďaka väčším rozmerom sa do telefónov zmestil väčší akumulátor. iPhone 16 Pro Max vydrží na jedno nabitie až 33 hodín (pri prehrávaní videa), čo predstavuje zlepšenie o 14 % oproti predchádzajúcej generácii. Inak povedané, batéria vydrží o 4 hodiny dlhšie než pri iPhone 15 Pro Max.

Výrazné zlepšenie zaznamenal aj menší model z tejto prémiovej rady. iPhone 16 Pro vydrží pri prehrávaní videa až 27 hodín, čo predstavuje zlepšenie o 17 %. Oba modely tak vytvorili v rámci rodiny iPhone nový rekord v kategórii výdrže batérie.

Oficiálna slovenská cena za iPhone 16 Pro a Pro Max

Najnovšie prírastky do rodiny iPhone si budete môcť predobjednať už 13. 09. 2024. Cenovka sa oproti minuloročným modelom iPhone 15 nezmenila. iPhone 16 Pro začína na sume 1199 €, zatiaľ čo iPhone 16 Pro Max štartuje na úrovni 1449 €. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz