Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Budúcnosť ohybných mobilov

Sep 8, 2021

V roku 2019 uzrel svetlo sveta prvý ohybný mobil. Koncept, ktorý sme vídali vo vedecko-fantastickej literatúre či filmoch sa stal skutočnosťou. Aká budúcnosť ich čaká?

História ohybných mobilov

História ohybných mobilov sa začala písať ešte v roku 2011, kedy samsung predstavil svoj ohybný super amoled displej. O dva roky neskôr predstavil samsung svoj koncept ohybného telefónu, ktorý sa ale nikdy nedostal do výroby. Odvtedy sa špekulovalo, či vôbec vznikne takýto telefón. Nakoniec sa tak stalo v marci 2019, kedy Samsung predstavil svoj Galaxy Fold.

Súčasnosť ohybných mobilov

V súčasnosti existuje niekoľko výrobcov, ktorí sériovo vyrábajú ohybné telefóny. Najznámejším výrobcom v tejto oblasti je Samsung s jeho dvoma modelovými radmi:

  • Galaxy Z Fold
  • Galaxy Z Flip

VEDELI STE, ŽE … ohybný amoled displej predstavili v tom istom roku, keď aj Samsung Galaxy S2?

Galaxy Z Fold 3 

Prvú generáciu ohybného mobilu nám predstavil Samsung v marci 2019. Tento model však už od začiatku trpel nedostatkami, kvôli ktorým ho Samsung nakoniec v septembri tohto roku nevydal. Druhá generácia, ktorá prišla na trh, bola už vylepšená. Zlepšili sa pánty a odolnosť displeja. Chýbala mu ale vodeodolnosť a podpora S-pen. To nám priniesla až tretia generácia Z Fold 3.

Galaxy Z Flip

Prvotným zámerom bolo vzkriesiť koncept sklápacích mobilných telefónov, ktorým prischlo označenie „Véčko”. Cieľovou skupinou tohto ohybného mobilu boli ženské užívateľky. Mobil po sklopení mal kompaktné rozmery a s chráneným displejom bol vhodný do kabelky. Po otvorení bol z neho plnohodnotný smartphone. Nakoniec sa ukázalo, že obľubu si našiel aj u mužského publika. 

Budúcnosť ohybných mobilov

Pri bližšom pohľade na ohybné telefóny zistíte, že aj keď sú technologický vyspelé, stále trpia veľkými nedostatkami. Prvým z nich je cena, ktorá sa často pohybuje tesne pod hranicou 2000 dolárov. Pre ich masové rozšírenie musí klesnúť ich cena. 

Zvyšovať by sa mala aj odolnosť displeja. Keďže displeje sa ohýbajú, výrobcovia namiesto skla používajú plast, ktorý viete veľmi ľahko poškrabať. Displeje prvých modelov ste vedeli poškodiť aj svojim nechtom

Posledný trend, ktorým by sa mali uberať ohybné telefóny, je ich hrúbka, keď sú zložené. Aktuálna hrúbka Galaxy Z Fold 3 je skoro 1,5 cm, čo je vo svete, kedy hrúbka mobilu nepresahuje viac ako 9 mm, úplne absurdné. 

Kategórie