Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Čo je to Dynamic Island a prečo očaril všetkých, vrátane konkurencie?

Nov 30, 2022

Nové modely iPhone 14 Pro a 14 Pro Max prišli s novou funkciou, ktorá očarila aj konkurenciu. Ide o Dynamic Island, o ktorej si dnes povieme viac.

Výrezy, všade samé výrezy

Dlhodobým trendom výrobcov smartfónov je získať čo najväčšiu uhlopriečku displeja bez toho, aby malo zariadenie zbytočne obrovské rozmery. Z toho dôvodu dnes displej vypĺňa takmer celú prednú stenu smartfónu. To však prinieslo otázku, čo s kamerou a všetkými senzormi, ktoré sú na prednej strane umiestnené. Preto vznikli výrezy.

Najznámejší výrez

Mnoho výrobcov pri snahe nenarušiť podarený dizajn zariadenia pristúpilo k jednoduchému riešeniu. V displeji nechali dieru na prednú kameru. Apple však na toto riešenie nepristúpil, preto je jeho veľký výrez v hornej obrazovke dnes notorický známy, ako kedysi jeho Home Button

Dôvod, prečo je taký veľký je ten, že vo výreze sa nachádza mnoho senzorov, medzi ktorými je aj senzor, vďaka ktorému Face ID tak dobre funguje.

VEDELI STE, ŽE … Apple predstavil svoj ikonický výrez už v 2017? Bol to iPhone X, ktorý ako prvý disponoval funkciou Face ID.

Redizajn výrezu

Prvá zmena dizajnu iPhone výrezu prišla s modelom 13, kedy sa veľkosť výrezu zredukovala o 20 %. Najväčší redizajn ale prišiel v iPhone 14 Pro a 14 Pro Max, v ktorom dokázali výrobcovia tento výrez zmenšiť o 31 % bez toho, aby to malo vplyv na Face ID. Apple sa však neuspokojil len so zmenšením a premiestnením tohto výrezu. Jeho nový facelift zakomponoval do novej funkcie, ktorú závidí aj konkurencia.

Čo je to Dynamic Island a čo na to konkurencia?

Dynamic Island je funkcia, ktorá kombinuje nový dizajn výrezu a výhody, ktoré ponúka použitý OLED displej. Vďaka tomu sa tento výrez zväčšuje a zmenšuje podľa potreby, čím prináša rôzne ovládacie prvky a ponúka rôzne dodatočné informácie. Dynamic Island sa vďaka tomu stal hitom, ktorý dokázal očariť aj skeptických používateľov android zariadení. 

Netrvalo dlho a svetlo sveta uzrela aplikácia DynamicSpot, ktorá simuluje Dynamic Island na android zariadeniach. K dnešnému dňu má táto aplikácia cez milion stiahnutí, čo jasne svedčí o tom, že Applu sa opäť podarilo stvoriť niečo revolučné

Kategórie