Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

iPhone v teste procesorov prehral

Feb 10, 2023

Nedávny test procesorov dokázal, že Bionic A16, ktorý sa nachádza v iPhone 14 Pro Max, nie je neporaziteľný. Chcete vedieť viac? Čítajte ďalej.

Snapdragon vs. Bionic A16

Vyzývateľom v tomto súboji bol najnovší procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Proti sebe tak stál iPhone 14 Pro Max a Vivo X90 Pro Plus. Testoval sa grafický výkon oboch procesorov. Na test sa použil záťažový test 3DMark Wildlife extreme. Ide o výkonnostne a časovo náročný test (trvá okolo 20 minút), ktorý simuluje herný zážitok.

Priebeh zápasu

Oba naši súťažiaci sa do zápasu pustili s plnou vervou, ale už na začiatku sa ukázalo, že nový Snapdragon má navrch. Skóre na začiatku testu:

  1. iPhone 14 Pro Max – 3210 bodov
  2. Vivo X90 Pro Plus – 3726 bodov

V závere testu je rozdiel ešte väčší, pretože iPhone znížil svoj grafický výkon už po 2 minútach testu. Vivo tak spravil po 8 minútach. Graficky náročnejšiu hru si tak viac a dlhšie užijete na Vive ako na iPhone.

VEDELI STE, ŽE … prvá verzia testu 3DMArk uzrela svetlo sveta už v roku 1998?

Dva veľké „ALE“

Podľa dát je Snapdragon 8 Gen 2 jasný víťaz. Sú tu dva veľké „ALE“. Nejde pritom o fúkanie rán, ktoré iPhone utŕžil. Oba telefóny sa pri teste zahriali, ale Vivo bol na tom o dosť horšie. Kvôli vysokej teplote sa telefón prakticky nedal držať v rukách. Taktiež ani batéria na tom nebola najlepšia. Počas testu stratilo Vivo až 15 % zo svojej kapacity. iPhone iba 8 %.

GPU a CPU

iPhone prehral v rámci GPU, ale ako to je s jeho surovým výpočtovým výkonom? Tu si Bionic A16 vedie o dosť lepšie. Pri porovnaní výkonu jedného jadra má oproti Snapdragonu vyšší výkon o 26,5 %. O niečo menej to je pri porovnaní viac jadier, kde má iPhone výkon vyšší o 4,8 %.

Kategórie