Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Prenosná PS 5: Všetko, čo vieme o projekte Q

Jun 7, 2023

Spoločnosť Sony nedávno predstavila svoj projekt Q. Ide o prenosné zariadenie, ktoré vám umožní hrať hry na vašej PS 5. Bude mať poriadny výkon, avšak má to jeden háčik. Čítajte ďalej a dozviete sa všetko potrebné.

Čo je projekt Q?

Ide o výkonné zariadenie, ktoré vám umožní hrať vaše obľúbené hry pre PS 5 bez toho, aby ste museli zapnúť svoju konzolu. Nejde však o plnohodnotnú handheld konzolu, ako napríklad PSP či PS Vita. Inými slovami, bez vlastnej PS 5 si nezahrajete nič a nebudete ju môcť využiť kdekoľvek. Na plynulé streamovanie hry budete potrebovať silné a rýchle internetové pripojenie.

Aký hardvér bude mať?

Veľa sa zatiaľ o hardvérových špecifikách nevie, avšak na základe mála dostupných informácii môžeme očakávať silný výkon. Zariadenie bude vybavené veľkým 8-palcovým Full HD displejom s frekvenciou 60 Hz. Hru budete ovládať pomocou ovládača Dualsense, ktorý bude umiestnený po bokoch displeja. Toto rozmiestnenie ovládača je známe aj z konzoly Nintendo Switch.

Kedy príde na trh a koľko bude stáť?

Odhady naznačujú, že cena tohto zariadenia bude celkom zaujímavá. Očakáva sa, že sa bude pohybovať v rozmedzí od 199 $ do 299 $. Na jednej strane to nie je taká vysoká cena, ako napríklad u predstavených Apple AR okuliarov. Avšak platiť takmer 300 $ za niečo, čo nie je plnohodnotná konzola, je tiež hodné zváženia. Presná suma sa pravdepodobne zistí až pri vydaní projektu Q, ktoré je plánované na koniec roku 2023.

VEDELI STE, ŽE … najpredávanejšou handheld konzolou bola Nintendo DS? Počas jej predajnej éry sa celkovo predalo viac ako 154 miliónov kusov.

Sony a jeho predchádzajúce handheld konzoly

Aj keď projekt Q nebude plnohodnotnou handheld konzolou, spoločnosť Sony má vo svojom portfóliu niekoľko predchádzajúcich modelov. Prvým z nich bol PSP (PlayStation Portable), ktorý bol uvedený na trh v roku 2005 a zanechal v srdciach mnohých hráčov nezmazateľnú stopu

O sedem rokov, v roku 2012, Sony vydalo PS Vita, ktorá sa vyznačovala lepšou grafikou. Obidve tieto zariadenia bolo možné používať buď ako samostatné handheld konzoly, alebo ako zariadenia na vzdialené hranie (remote play).

Kategórie