Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Ako sa chrániť pred podvodníkmi na internete?

Dec 20, 2023

„Ich revírom je web, ich taktika je nekalá…“ Nejde o nový krimiseriál, ale o realitu, v ktorej podvodníci číhajú na vašu nepozornosť a snažia sa ju využiť proti vám.

Počet podvodov rastie

Podvody v online svete sú s nami už niekoľko rokov a ich počet z roka na rok narastá alarmujúcim tempom. Ich metódy sú čoraz sofistikovanejšie a rozpoznať ich býva veľmi náročne. Podľa štatistík Slovenskej sporiteľne sa s podvodom stretol každý druhý ich klient a priemerná škoda z jedného podvodu dosahuje až 2700 €.

Kto sa môže stať obeťou?

Jednoduchá odpoveď je, že obeťou sa môže stať ktokoľvek. Nezáleží na pohlaví, veku alebo sociálnom statuse. Podvodníci nerobia rozdiel, rozposielajú desiatky správ a čakajú, kto im naletí. Využívajú pri tom rôzne manipulatívne techniky, ktorými sa snažia ovplyvniť vaše emócie. 

Pocit strachu, naliehavosti alebo dôvery často oslabuje zdravý úsudok, a tak ľahko môžete podľahnúť rôznym podvodom. Napríklad telefonát od falošného policajta, ktorý vás vystraší domnelou lúpežou a vy v panike vyhodíte svoje úspory z okna.

Najčastejšie podvody

Za posledný rok rezonovalo niekoľko online podvodov. Najznámejšie z nich sú spojené s inzertnými stránkami, kde „kupujúci“ vyláka od vás údaje z vašej platobnej karty. Sú tu aj romantické podvody spojené s fiktívnym lekárom či vojakom, ktorí pod rôznymi zámienkami vylákajú peniaze od svojej obete. Ďalej sú to podvodné e-maily, ktoré vám údajne poslala vaša banka a podobne.

TIP: Ak vás zastihne telefonát, že vášho príbuzného postihla závažná nehoda a potrebujú vysokú čiastku peňazí na operáciu, zachovajte pokoj. Zavolajte dotyčnému a presvedčte sa, či je v poriadku.

Ako sa brániť?

Stará múdrosť hovorí: „Ak niečo znie príliš dobre na to, aby to bola pravda, pravdepodobne je to podvod.” Toto pravidlo by sme mali dodržiavať pri výhodných ponukách, ktorými nás bombardujú podvodníci. 

Nikdy neklikajte na odkazy, ktoré majú slúžiť na presmerovanie do vášho internetbankingu, a nezverejňujte svoje platobné údaje, keď vás o ne podvodníci požiadajú, napríklad pri kuriérskych službách na Bazoši. 

Neodpovedajte ani na nevyžiadané SMS od ľudí, ktorí sa tvária, že sú vašimi známymi. Často pod zámienkou zapojenia sa do súťaže si od vás vyžiadajú kód, ktorý vám pošlú. V skutočnosti ide o potvrdenie online platby cez vaše telefónne číslo, čo vás môže nemilo prekvapiť vysokou faktúrou.

Kategórie