Vážení zákazníci, dňa 24.6.2023 bude prevádzka v OC RETRO z technických príčin zatvorená. Tešíme sa na Vás pondelok 26.6.2023.

Aké sú prvé skúsenosti užívateľov s iOS 14

Oct 7, 2020

Poznáme klady aj zápory najnovšieho operačného systému iOS 14. Premiéry sa dočkal už v priebehu leta, no až prednedávnom bol oficiálne spustený. Nezvyčajné je, že Apple pred jeho uvedením vypustilo iba niekoľko beta verzií. Preto sa mnohí obávali, že iOS nebude stíhať kvalitám svojich predchodcov. Či to tak je sa dozviete v tomto článku. 

Widgety, ach tie widgety

Každý, kto je pripravený prijať zmenu, rozhodne widgety ocení. Widgety, upraviteľné skratkové okná do vybraných aplikácií, sú jedným z hlavných komponentov nového operačného systému iOS 14. Veľa ľudí ich odsudzuje a obviňuje Apple, že kopíruje Android. My túto zmenu vítame, hoci musíme podotknúť, že Apple mohlo v prípade widgetov podať lepší výkon. Ich umiestnenie v rámci obrazovky podlieha vopred nastaveným formáciám, takže widgety nie je možné umiestniť podľa ľubovôle. Kvôli tomu zaberajú na obrazovke pomerne dosť miesta.

TIP: K používaniu widgetov vás nikto neprinúti. Takže, keď patríte k tým, ktorí ich odsudzujú, môžete si vydýchnuť. 

Prichádza hovor? Nevšimol som si. Ďakujem iOS 14

Operačný systém iOS 14 sa okrem iného snaží zaujať novou prepracovanou formou upozornenia na prichádzajúci telefonický hovor. Určite si spomeniete, ako to bolo predtým. Prichádzajúci hovor vás bez milosti vytrhol z vykonávanej činnosti, obrazovka sa zmenila na čiernu, svietilo na nej meno volajúceho a ovládanie prijatia alebo zrušenia hovoru. V iOS14 budete radi, keď prichádzajúci telefonát neprehliadnete. Ikonka sa zobrazí na hornej hranici obrazovky, pričom stlačenie tlačidla pre zdvihnutie alebo zloženie telefónu je z toho dôvodu ťažko ovládateľné, niekedy až nefunkčné. 

Obraz v obraze

Funkcia Obraz v obraze je veľmi vydarená. Umožňuje sledovať videá z rôznych aplikácií, ako napríklad YouTube alebo Twitch, na pozadí iných aplikácií. Funkcia je navyše veľmi šetrná k batérii telefónu.

Batéria je opäť sklamanie

Po prvotnom nadšení z vysokého výkonu batérie v prvých beta verziách prichádza sklamanie. Opäť. Batéria je podobne výkonná ako v predošlom operačnom systéme, iOS 14 nás preto milo neprekvapil. Pri aktívnejšom využívaní vám batéria vydrží jeden deň, pri menšej aktivite aj dva. Not great, but not terrible.

Kategórie