Dočkáme sa inteligentného prsteňa od Apple?

V súčasnosti je najznámejším hráčom v oblasti inteligentných prsteňov spoločnosť Oura. Podľa všetkého Apple tiež plánuje uviesť na trh vlastný inteligentný prsteň. Kedy sa ho dočkáme? 

 

ČO JE TO INTELIGENTNÝ PRSTEŇ?

Ide o zariadenie, ktoré dopĺňa segment nositeľnej elektroniky. Podobne ako fitness náramky či inteligentné hodinky, slúži na monitorovanie životných funkcií, ako sú športové aktivity, tep či kvalita spánku. Pomaly, ale isto si získavajú väčšiu obľubu vďaka svojim kompaktným rozmerom a všestranným možnostiam.

NAJZNÁMEJŠIE INTELIGENTNÉ PRSTENE

Inteligentné prstene sa delia do dvoch kategórií. Prvou z nich sú úzko špecializované prstene, ktoré sú zamerané len na jednu funkciu, ako napríklad Mc Lear Ring Pay, ktorý je zameraný na NFC platby, alebo Go2sleep Ring, ktorý sleduje váš spánok. Druhú skupinu tvoria prstene, ktoré nahrádzajú fitness náramky. Asi najznámejším výrobcom je Oura so svojim Ring 3.

TIP: Aby ste mohli využiť plný potenciál prsteňa Ring 3 od Oury, musíte si platiť mesačné predplatné vo výške 5,99 €/mesiac. Bez toho bude váš prsteň iba ozdobou.

ČO BUDE ROBIŤ PRSTEŇ OD APPLE?

Podľa popisu ich patentu by malo zariadenie od Apple vykonávať všetky funkcie, ktoré má prsteň od Oury a ešte viac. Má obsahovať funkcie na meranie spánku, tepu, hladiny kyslíka v krvi a zaznamenávanie športových aktivít s GPS súradnicami. Tu sa podobnosť končí, pretože plány Apple sú o niečo odvážnejšie. Podľa patentu by sme sa mohli dočkať notifikácií, hlasového ovládania a dokonca aj fotoaparátu

KEDY MÔŽEME OČAKÁVAŤ INTELIGENTNÝ PRSTEŇ? 

Apple sa zatiaľ nevyjadril a zdôrazňuje, že existencia patentov nezaručuje, že daný prsteň sa dostane na trh. V patente sa tiež uvádza, že zariadenie by mohlo nadobudnúť aj iné formy, napríklad náhrdelníka, náušníc alebo náramku. Či sa ho dočkáme v dohľadnej dobe je veľmi otázne. Každopádne by to bol zaujímavý doplnok do Apple ekosystému.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz